Warme Kerken 3

14jun2024

Groninger Kerken start dit voorjaar het bijzondere project 'Warme Groninger Kerken' in samenwerking met House of Design en GROFF. We willen bezoekers van de kerken warm houden tijdens koude dagen, zonder de kachels flink op te stoken. Hoe? Met de 'Groninger Kerken Deken', een circulaire design deken gemaakt van hergebruikt textiel en natuurlijk schapenwol.

Startpunt Grijpskerk

Het project gaat van start met een pilot in het dorp Grijpskerk. Op drie vrijdagen in het voorjaar - 31 mei, 7 en 14 juni - transformeren we de kerk van Grijpskerk tot een creatieve werkplaats. Met naaimachines, lappendekens en wol gaan we samen met de bewoners, de plaatselijke commissies van Groninger Kerken, vrijwilligers uit Stad en Ommeland tijdens een workshop onder begeleiding van GROFF en House of Design samen 50 dekens produceren. De overige 950 dekens worden professioneel vervaardigd en verdeeld onder de andere 19 projectkerken, om te verkopen of te verhuren aan bezoekers van evenementen.

Vrijwilligers gezocht

Zin om te stikken, strijken, knippen, quilten, naaien, vilten, vollen, wassen & rollen?
Warme Groninger Kerken zoekt vrijwilligers voor dit project.
Ben je creatief, enthousiast en geïnteresseerd in duurzaamheid? Dan zoeken wij jou!

Wat ga je doen?

• Samen dekens maken: Op drie vrijdagen in het voorjaar  - 31 mei, 7 en 14 juni  - transformeren we de Dorpskerk, Kerkplein 11 in Grijpskerk tot een creatieve werkplaats. Met naaimachines, lappendekens en wol gaan we tijdens een workshop onder begeleiding van GROFF en House of Design samen 50 dekens produceren.
• Circulaire creativiteit: We gebruiken gerecycled textiel en de schapenwol die anders verbrand wordt. Zo geven we deze materialen een nieuw leven en verminderen we textielafval.
• Samenwerken: Je werkt samen met bewoners, plaatselijke commissies van Groninger Kerken, vrijwilligers uit Stad en Ommeland en de ontwerpers en makers van House of Design en GROFF.   • Ontwerp: Je werkt met een sjabloon. Het ontwerp is gebaseerd op de lijnen en vlakken van het typische Groninger landschap en de Groninger Kerken.

Waarom meedoen?

• Bijdragen aan lokale duurzaamheid: Door het gebruik van lokale (her)gebruikte materialen verminderen we de CO2uitstoot en besparen we op fossiele brandstoffen. Unieke ervaring: Leer nieuwe vaardigheden, ontmoet interessante mensen en je wordt er gewoon heel blij van!

Heb je belangstelling?

Stuur een mail naar vrijwilligers@groningerkerken.nl, meld je aan als vrijwilliger en help mee aan een warm welkom in de duurzame Groninger Kerken! Liever eerst meer informatie? Lees alles over het project op https://www.groningerkerken.nl/nl/sogk/projecten/warme-kerken

Samengevat

• Projectfase: Pilot in Grijpskerk met 50 dekens.
• Totaal: 1.000 dekens voor 20 Groninger Kerken
• Doel: Bewustwording en betrokkenheid creëren rondom grondstof, energie en warmte.
• Impact: Een prachtig verhaal vertellen en het Groninger landschap vieren. Doe mee en maak het verschil! We kijken uit naar je deelname aan dit inspirerende en warme project.

Warme Kerken is een samenwerkingsproject van Groninger Kerken met House of Design en GROFF en de vrijwilligers van de dorpskerk van Grijpskerk. Mede mogelijk gemaakt door Stichting Weteringeschans en het Dinamfonds.